torsdag 17 september 2009

Har rättssystemet redan havererat?

I mina ögon så ser det ut som att rättssystemet redan har havererat.

Black Internet beordrades nyligen av tingsrätten att strypa tillgången till The Pirate Bay, något som det är ytterst tveksamt om tingsrätten ens hade rätt att beordra. Nu måste Black Internet starta en fond och förlita sig på donationer från allmänheten och andra operatörer för att kunna överklaga.

Rättsprocessen har blivit ett effektivt vapen som upphovsrättsindustrin använder mot tekniken och infrastrukturen. Inte bara är en rättsprocess långdragen, upphovsrättsindustrin har också finanserna på sin sida. Att ta en strid i domstol mot en rikare motståndare är minst sagt svårt – det kan innebära att man måste sätta hela företagets framtid på spel. Alla företag är inte beredda att göra det.

Jag är mycket glad att Black Internet väljer att överklaga, men det är direkt skrämmande att de här frågorna idag ligger på advokaters och åklagares bord, där man baserat på gamla förlegade lagar försöker slåss om en situation som lagarna inte var skrivna för att kunna hantera. Vi har fått en situation där lagstiftningen etableras från fall till fall, av människor utan nödvändig kompetens och utan att det hela kan gå ut på remiss eller granskas.

Därav finns det en vikt och en brådska att ta tillbaka upphovsrättsfrågan och frågan om teknikens och infrastrukturens ansvar till den politiska arenan och slå fast med lagstiftning vad som ska gälla. Vi ska inte behöva ha en situation där vår tillgång till infrastruktur och information avgörs från fall till fall i tingsrätter och där felaktiga beslut blir prejudicerande bara för att ett enda företag inte hade tillräckligt stabil ekonomi för att kunna överklaga.

Lagar om hur vårt framtida samhälle ska fungera ska inte stiftas i tingsrätten under tidspress och ekonomisk press.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt i prick!

Bertilo sa...

Det svenska rättssystemet havererade för många långa år sedan, troligen någon gång på trettiotalet, kanske tidigare.

Stella och Molly

Stella och Molly