lördag 5 september 2009

Ett år till valet - dags att fjäska!

Nu är det ett år till valet, och vi inleder officiellt den stora fjäsk-perioden inom svensk politik. Det är från och med nu som löpsedlarna kommer att prydas av leende män i övre medelåldern, som lovar guld och gröna skogar bara vi röstar på dem. Ingen tänker kompromissa om sina frågor. Ingen tänker ens prata med SD. Alla ska få det bättre. Mer pengar åt alla!

Och visst har de på sätt och vis ett guldläge nu när många har det dåligt pga lågkonjunkturen. Nu går det nog lätt att fjäska med högre ersättningar och allehanda åtgärder för att minska arbetslösheten (vilket dock vanligtvis handlar om att trycka in folk i sysselsättningsprogram med olika fånighetsgrad).

Under ett år försöker politikerna fjäska och locka sina väljare med allehanda löften. Få håller dem i efterhand, för när det väl kommer till kritan så sitter man sedan där och är tvungen att förhandla med 3-4 andra partier om skolan, vården om omsorgen, och man inser för Nte gången att... oops... det finns visste inte resurser så det räcker till att göra livet bättre för alla.

Så är man tillbaka på ruta ett.

Jag tycker att det är dags att tänka om. Detta känns tröstlös. Samma skit varje gång. Samma brutna löften. Finns det verkligen ingenting mer spännande man kan göra än att slåss om hur många procent som ska fördelas till vem?

Jag vill att 2009-2010 blir året då vi uppmärksammar en ny dimension inom politiken - informationspolitiken. Kunskapspolitiken. Det är någonting unikt eftersom det är en obegränsad resurs. Kunskap om någonting kan innehas av alla människor samtidigt. Vi har t.ex. alla en gemensam kunskap om hjulet och elden. Att den kunskapen är gemensam i hela världen är någonting som stärker oss som samhälle.

Vilka andra kunskaper kan vi förbättra livet för alla om vi befriar från sina bojor och gör till allmän egendom? Kanske man på det sättet kan göra mer för alla i samhället, än genom att fördela om pengar till vissa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

xor sa...

Arr!!

Det är fina ord du skriver. Jag håller fullständigt med dig, vi vill inte syssla med fördelningspolitik och valfläsk - vi vill pyssla med informationspolitik och reella, handfasta mål :)!

En väldigt bra utgångspunkt finns ju redan i vår strategi för riksdagen. Vi berättar helt enkelt redan från början vad det är vi vill, vilka mål vi har och hur vi kommer att förhandla med partierna.

Transparans är ett trevligt ord som måste åtlydas om man ska köra bra informationspolitik.

(Lite vass kritik mot alla slutna skypegrupper där många arbetsgrupper/ledningen sitter MÅSTE komma fram, t.ex. Det räcker inte bara med att kritisera andra, en väldigt viktigt del av vår/min politik är att börja med att kritisera och granska sina egna ledare först.)

Rick Falkvinge (pp) sa...

Du har rätt, suck-up season is ON. Jag har inte tänkt på det i så... tydliga uttryck tidigare :)

xor: vi siktar på att byta till Google Wave så fort det går, om det håller vad det lovar.

Anonym sa...

Se det som jaktsäsong för konkreta vallöften! Det här är det mest demokratiska året i valcykeln - det när det går att sätta som mest press. Här testas vår gemensamma förmåga att avkräva de borgerliga respektive de rödgröna konkreta svar.

Nog för att Reinfeldts blåljug 2006 bäddar för uppgivenhet, men det här är tillfället att visa att sånt kostar för mycket. Det riktigt svåra är när t ex Bodström uttryckligt lovar mer övervakning...

Micke vK

Stella och Molly

Stella och Molly