onsdag 5 augusti 2009

Stjärnornas krig och bittert upphovsrättssvammel

Om den ekonomiska upphovsrättstiden kortades… vad skulle vi kunna få oss till livs? Om man kunde spela in filmer baserade på, säg, 20 år gamla koncept, utan att behöva betala miljoner för det och få godkännande av både den ene och den andre…

Då skulle vi, den generation som växte upp med Star Wars, äntligen få se nyinspelade filmer värdiga originalen. Jag tillhör den skaran som anser att George Lucas våldförde sig på sitt eget verk när han skapade de fullkomligt pinsamma nya Star Wars-filmerna. Det är bara att inse: Episod 1 var en tramsig orgie i specialeffekter utan någon som helst originalitet i storyn, komplett med en störig ungjävel och Jar Jar Binks. Episod 2 var en tramsig kärlekshistoria med ett manus som kändes som något som manusförfattarna till Lilla huset på prärien skulle klassat som ”för töntigt” och slängt i papperskorgen. Episod 3 påminde kusligt mycket om när jag råkade hamna på tjurfäktning i Barcelona – man vet att fasorna man ser kommer bränna sig fast bakom ögonen för evigt, och ändå kan man inte titta bort. Darth Vader framställs som en omogen och lurad snorvalp med ungefär lika mycket sex appeal som en radiostyrd dammsugare, och de gamla filmerna knyts inte ihop med de nya med någon typ av värdighet alls.

Jag kan skriva bättre manus än så.

Jag är 100% allvarlig.

Jag kan också hitta (olaglig) fanfiction på Internet som skulle ha blivit bra mycket bättre filmmanus och visat de gamla filmerna den respekt som de förtjänar.

Jag skulle vilja se 10 olika regissörer göra sina egna Star Wars-filmer! Låt filmerna komma, och sedan får publiken välja vilka de vill titta på, köpa, älska. Det måste väl vara bättre än att vi bara får en enda sak att välja på, bara för att någon sitter och gnider på sina ensamrättigheter?

Det är ju vi, vi som växte upp med Star Wars, som skulle glädjas åt den mångfalden. Faktum är att Star Wars och Indiana Jones är de två tidigaste vuxenfilmer som jag kan minnas att jag har sett i mitt liv. Mitten av 80-talet.

De är också så att den första hela mening jag kunde säga på engelska delvis kom från Return of the Jedi. Ja, den och Princess Bride. I Princess Bride säger Westley hela tiden ”as you wish” till sin Buttercup, men detta snappade jag upp och kopplade till översättningen ”som du önskar” när Darth Vader sade det till Kejsaren i Return of the Jedi. Jag var 8 eller 9.

Oviktigt vetande om Anna.

Poängen är att jag kanske aldrig någonsin får uppleva en värdig Star Wars-film på bio, eftersom den som sitter på rättigheterna har fått storhetsvansinne och ingen annan kan skapa Star Wars-filmer utan hans tillstånd. Och det tillståndet kostar, i den mån det alls är till salu.

Fan vad jag känner mig berikad av upphovsrättslagen.

Som Borat skulle säga: …………………….NOT.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

Niclas Tamas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Niclas Tamas sa...

Stjärnornas krig kom 1977. En film som präglade min uppväxt. 1980 kom Rymdimperiet slår tillbaka. En film som jag köade länge för att få se premiären på. Jedins återkomst kom 1983. Intressant är att att Lucas själv faktiskt bara regisserade den första filmen. Irvin Kerschner och Richard Marquand regisserade uppföljarna. George Lucas har regisserat de tre sista onämnbara.

Enligt mig skulle han gett fan i att göra uppföljarna. De är inte värdiga. Det kanske är en generationsfråga dock. Kul att höra om någon annan ser det på det sättet. Inga Oscar till de sista tre, men 7 till de två första.

Och visst har du rätt. Om alla fans hade fått möjligheten att skapa bakgrunden till rymdeposet hade det blivit förtjusande bra. Inget tvivel om den saken.

Yngste sonen (12) gör en klockren Vader i "No, *I am* your father." Repliken "Luke, I am your father" finns inte i filmen.

Anonym sa...

Ja jisses. Det FINNS bara tre Star Wars-filmer. *ryys*

Medhåll, det hade varit roligt om det kunde göras fler filmer i serien. Mycket av det skulle säkert vara lika illa som... (nej vänta, det finns ju bara tre filmer, phew!) Annat skulle å andra sidan kunna bli mycket bra, det är väldigt tråkigt att vi nu aldrig kommer få se det.

Ahrvid Engholm sa...

Ravenna har förstås helt rätt om de obefintliga kvaliteterna hos SW-efterföljarna. De ursprungliga tre filmerna var däremot fantastiskt bra och banbrytande.
Lucas gick bort sig i sitt giriga behov av att sälja barnleksaker och sin fascination för datoranimeringar. TV4 har sänt två av efterföljarskräpfilmerna (trean blir väl nästa helg). Jag såg om dem och förskräcktes. Det är barnfilmer, och inte ens bra barnfilmer:
- Många nya konstiga farkoster som kan bli maximalt antal plastleksaker CHECK
- En liten käck pojke som huvudperson CHECK
- En löjlig förmodat humoristisk sidekick som Jar Jar Binks CHECK
- En utdragen flygbilstävling (ungar älskar biltävlingar!) CHECK
- Den Ömma Modern (Pernilla August) som ungar kan finna tröst hos CHECK
- Mycket svärdsviftande CHECK
Hela listan på vad barn förmodas gilla är avprickad. Och ändå undrar jag om 7-åringar gillar filmerna? Tramsnivån är ju outhärdlig.

Vad gäller rättigheter har vi egentligen två olika sådana. Den ena är själva upphovsrätten (filmerna såsom de är och rätten att visa dem). Den andra rätten till deriverade verk, rätt att göra verk baserat på något annat.
Den senare rätten skall vara svagare. Jag skulle själv inte se några moraliska problem med om andra gjorde Star Wars-baserade filmer. Jag skulle inte ha något emot om man försvagade deriverade rättigheter så att det blir möjligt.
Samtidigt finns det problem. Försvagade deriverade rättigheter gör det möjligt för t ex tidningen Hustler att göra sina extremt utmanande utvik på någon man klär upp som Pippi Långstrump. (Någon modetidning gjorde halvsexiga Pippi-bilder, om jag inte minns fel, varvid Astrid L protesterade.)
Det gäller kanske att hitta en bra balans.

--Ahrvid

Anna Högberg sa...

Med Hustler, där har man ju iofs principerna kring att inte använda ett verk i ett kränkande sammanhang, som skulle kunna vara kvar som den är. Med hjälp av detta förhindrar man att karaktärer används i porr, eller att musik används i nazistisk propaganda.

Anonym sa...

Mycket bra exempel. Ett ännu bättre med koppling till just Star Wars är killen som har suttit och ägnat jag vet inte hur många år av sitt liv åt att editera och "buggrätta" alla fel han hittat i Starwars IV. Varenda laserstråle som går åt fel håll, eller ljussvärd med fel färg eller när rymdskeppen åker åt fel håll osv osv... det var typ 100+ "buggar" han hittat. Ett äkta "fan" som i flera år och utan betalning suttit och rättat allting för att ge ut den _perfekta_ Star Wars filmen. Såg den på TPB och tänkkte "SHIT! jag är helt imponerad över att folk orkar bry sig". Sånt borde inte vara olagligt, det borde berömmas och applåderas!

Carl Johan Hall sa...

Anna Högberg:

Risken finns ju att Astrid Lindgren (eller hennes efterlevande) försöker stämma arslet av Hustler så fort de har en rödhårig modell med flätor. Jag tycker att det var en larvig stämning, precis som de där försöken att sätta dit Burger King för att de använde Michelangelos "Nattvarden" i sin reklam. Vad som menas med kränkande blir nog väldigt subjektivt. Skulle det vara att verket används i ett sammanhang som dess upphovsman inte skulle ha gillat?

Anna Högberg sa...

"Kränkande" skulle jag nog egentligen vilja begränsa till illegala sammanhang. Men det steget är nog i praktiken för stort, och man måste nog acceptera att folk upplever även saker som vapenförsäljning och pornografi som kränkande.

Stella och Molly

Stella och Molly