tisdag 25 augusti 2009

Rättsövergrepp å det grövsta

Många känner sig maktlösa och utsatta idag. Tingsrätten har nämligen kört över grundlagen för att blidka skivbolagen. De beslutade sig för att grundlagen är mindre viktig än dessa företags affärsmässiga intressen. Om effekterna av detta får kvarstå så kommer vi att få följande förändringar i samhället:

1) Från och med nu är brevbäraren ansvarig för innehållet i det han förmedlar, och han kommer att få en lista på adresser som han inte får leverera post till eller från. Vem som helst kan lägga till adresser till listan med en enkel stämning. Gillar jag inte min granne så behöver jag bara fejka ett brev skrivet från eller till honom och gå med brevet till en domstol. ”Titta,” kan jag säga. ”Han skickar muffinsrecept från Vår kokbok! Stäng av honom från posten! Nej, ännu bättre… stäng av hela hans hus!”
2) Torrent-tekniken är officiellt kriminaliserad. Man kan inte tolka det på något annat sätt när man försöker stänga av tekniken från Internet på grund av vad vissa använder den till. Under de omständigheter som råder så går det inte att driva en torrent-sajt lagligt.
3) Distributionsvägarna för alternativ kultur stryps. Det är många kulturskapare som använder The Pirate Bay som främsta distributionsväg till sina kunder. Jag hade själv som plan att använda TPB när jag släpper min ljudbok framåt oktober.
4) Förtroendet för rättsväsendet är borta. När tingsrätten kan döma mot grundlagen och fullständigt ignorerar att en ISP är en ”mere conduit”… vad finns det kvar? Vem i den generation som växer upp nu kommer att vända sig till rätten med sina problem, när alla vet att rätten bara är en svindyr institution som dömer hej vilt utan att respektera lagen?

Sorgligt är också att dessa kränkningar av folket inte har någon annan effekt än att man just kränker medborgarna. The Pirate Bay var inte borta mer än några dagar när deras servrar stals – allting pekar på att de kommer att vara igång igen inom kort. Och om inte, så finns det en mängd TPB-kloner som väntar på att ta över trafiken.

Så vad har man uppnått? Vad har man uppnått genom att bryta mot grundlagen, slänga meddelarskyddet i toaletten och skita på det, dra yttrandefriheten genom ett rivjärn och hoppa på bitarna?

Absolut ingenting.

Och det här ska någon få fan för. Det slutar inte här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Glenn sa...

Du frågar vad man uppnått ? ..Antagligen personlig profit, jag har svårt att se att drivkraften skulle kunna vara någon annan.

niclas tamas sa...

Rättsskandalen är ett faktum och återigen har upphovsrättsindustrin vunnit en pyrrhusseger.

Men jag kan faktiskt se något positivt i detta. I och med att upphovsrättsindustrin agerar som de gör, innebär att de känner sig hotade. Inte av nedladdningen som sådan tror jag. Utan av framtiden när kreatörer kan sälja och distribuera sina saker själva, utan deras inblandning. Kan det vara så att under täckmanteln av ett definierat upphovsrättsbrott, så vill de i samma veva försöka kriminalisera torrenttekniken för kulturverk?

Jag fick den tanken när jag såg att deras nästa mål är DC-hubbar. Även dessa använda ju för att sprida fri kultur. Kultur som står fri från upphovsrättsindustrin och därmed, på sikt, utgör ett ekonomiskt hot mot dem. I mycket högre grad än att folk vi se filmer och lyssna på musik bolagen inte vill dela med sig av pga. en föråldrad lagstiftning.

Det enda sättet att arbeta mot bolagen är att inte involvera dem i sitt skapande överhuvudtaget. Varför tar inte artisterna sitt pick och pack och lämnar dem? De skulle få behålla intäkterna själva.

Tor sa...

Bara en allmän reflektion över det där att berövas en distributionskanal - varför sätter inte de som vill sprida sitt verk i högre grad upp sin egen tracker som trackar just det verket/de verken?

Folk behöver förstås fortfarande hitta materialet, men frågan är ju om TPB är en speciellt bra kanal för det ändå - annat än om man vet vad man letar efter från början förstås.

Jag tycker förstås fortfarande att det är principiellt fel (rent av helt uppåt väggarna) att gå åt folk som länkar och ännu värre de som tillhandahåller nätaccess, men samtidigt kan jag inte se att dessa förkastliga blockeringar skulle behöva innebära så stora problem i praktiken för kulturskapare som vill sprida sina verk. Kanske värre i förlängningen då för sajter med material i stil med Wikileaks.

wysiwyg sa...

Tor; långt ifrån alla har kunskapen och möjligheterna att sätta upp en egen hemsida, än mindre en tracker. Det är en av de fina sakerna med öppna trackers, och sidor som TPB, att man lätt kan nå ut.

Jag skulle gärna se att flera av dessa personer dock går ihop sig och stämmer skiten ur vilka det nu var som stämde TPB för ... tja, vet inte exakt vad det heter, men för att de olovligen stör deras affärsverksamhet.

Anonym sa...

På vilket sätt skulle domen vara grundlagsstridig? Vad är det den strider mot?

Lisa sa...

Anonym,

Bland annat eftersom det finns någonting som kallas för meddelarskydd? Det innebär att man inte kan hållas till last för vad folk gör med information som man bara vidarebefordrar. Precis som att Posten inte kan vara ansvarig för innehåll i brev.

Stella och Molly

Stella och Molly