lördag 22 augusti 2009

Luftskeppet som gick på grund

Något jag tidigt frågade mig i The Pirate Bay-affären var: vad är det man försöker köpa egentligen?

Som alla som någon gång har använt TPB vet, så är The Pirate Bay inte webadressen som man surfar till, utan användarna. Det är användarna som står för materialet, det är användarna som skapar livet på sajten, det är användarna som står för bandbredden - användarna ÄR Pirate Bay.

Och användarna har väl aldrig varit till salu? Och sannerligen har de inte tillfrågats om de är intresserade av att ingå i köpet, särskilt inte som de förväntas stå för en del av notan.

Nej, hela affären ser ut att förvandlas till ett skandalomsusat (och pinsamt) brottsmål. Om någon i framtiden gör en film om The Pirate Bay så tänker jag mig slutet ungefär här: gamla Pirate Bay släcks ner och hundra nya uppstår i dess ställe. Pamparna som trodde sig ha haft segern inom räckhåll lägger sig ner och gråter över konferensbordet, och TPB-grabbarna går ut i solen och skålar med paraplydrinkar. Pirate Bay har dött - men fildelningen fortsätter och har nu spritts över så många olika trackers att det inte längre finns något centralt nav med fuck you-attityd att attackera. Tekniken tar ett hopp framåt in i eran av svärmar, VPN-tunnlar och anonyma nätverk. Framtiden är här - Internet är fritt.

Det är ett bra slut.

Låt oss hoppas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

digitaliz sa...

Undrar om man gör sig skyldig till medhjälp till medhjälp till medhjälp till medhjälp till tillgängliggörande om man länkar till en torrent som är en kopia på Pirate Bays torrents som är länkar till användare som eventuellt delar med sig av upphovsrättsskyddat material...? :-P

xor sa...

Oaaah! Jag älskade din text :) Den var fin.

internets <3!

Darry sa...

Jag tror att det kan vara en fördel att TPB sprids ut på många mindre trackers. Man kan ändå alltid komma åt innehållet på öppna trackers via indexerare som isohunt tex. Dom som förlorar på att TPB sprids är skiv och musikindustrins advokater som inte kan föra brottsmål lika enkelt i framtiden. Bra på alla sätt alltså :)

Daarh out!

Stella och Molly

Stella och Molly