lördag 29 augusti 2009

Kriget mot kreatörerna fortsätter, STIM har valt sida

Kriget rasar vidare. Det går inte att tolka på annat vis än att Universal nu utan förhandling försöker skärpa villkoren gentemot nya kreatörer i sina avtal med STIM, och att STIM är helt med på noterna. Resultatet blir att teatrar framöver, om detta får fortsätta, kommer att få svårt att sätta upp pjäser som innehåller mycket musik. Det leder med andra ord till ett stryptag på teaterkulturen, där nya pjäser först måste "godkännas" av skivbolagen för att man inte ska drabbas av straffavgifter, riskera nedstängning eller att behöva göra om repertoaren med en lägre kvalitet på föreställningen som följd.

Detta är naturligtvis kontraproduktivt för alla parter, även för skivbolagen. Det måste verkligen krävas riktiga kötthuvuden för att inte förstå att man skadar sina egna - och de gamla upphovsmännens - intressen på det här viset.

Att gammal musik introduceras för en ny generation är POSITIVT för försäljningen av musiken ifråga. Att gammal musik återanvänds och tolkas på nya sätt är kreativt och positivt på alla sätt och vis - och ytterst kontraproduktivt för alla parter att lägga på höga avgifter eller krångliga ansökningsprocedurer för att detta ska tillåtas. Det är en fråga om kontroll. Man gör det bara för att man kan. För att visa sin makt.

Upphovsrätten måste utformas på så vis att nytt skapande främjas. Detta uppnår man inte genom att hindra skapare från att tolka andra skapare. Ska det verkligen inte ens räcka med drakoniska organisationer i stil med STIM, som kommer med det ena kränkande förslaget efter det andra? Ska inte ens betalningar till STIM räcka för att man ska få skapa?

Vem vinner
på att kulturen sitter bakom galler?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

jeffer sa...

Helt riktigt! Makthungern - den gamla vanliga, sorgliga driften att dominera och behärska andra människor.

Urban Sundström sa...

Hmmm, rubriken felstavad, ska vara kreatörerna

Stella och Molly

Stella och Molly