lördag 29 augusti 2009

Gerard och Shadi får bakläxa

Idag skriver Gerard Versteegh och Shadi Bitar en onyanserad hatartikel i SvD, riktad främst mot riksdagsledarmot Karl Sigfrid på grund av hans ställningstagande i Internetfrågor.

Det finns en rad felaktigheter i artikeln, som tydligt avslöjar att Gerard och Shadi är pinsamt oinsatta i Internetfrågor. Låt oss bemöta, och skratta åt, deras dynga:

En moderat internetpolitik bör sträva efter ett fritt, tillväxtdrivande och entreprenöriellt internet. Då kan man omöjligen som riksdagsledamoten Karl Sigfrid (Brännpunkt 27/8) ensidigt ställa sig på piraternas sida i total konfrontation mot dem som ska utveckla framtidens tjänster.
Redan i inledningen kommer första klavertrampet. G&S vet tydligen inte om att piraterna inte ställer sig emot de som utvecklar framtidens tjänster - piraterna utvecklar själva framtidens tjänster och försöker tålmodigt och med expertkunskap förklara för företagen vad som krävs av framtidens tjänster. Piraterna förespråkar just ett fritt, tillväxtdrivande och entreprenöriellt Internet. Detta kräver en miljö där upphovsrätten och övervakningen inte får tillåtas ta stryptag på entrepenörernas möjligheter. Övervakning och en drakonisk upphovsrätt ligger direkt ivägen för framtidens tjänster.
En någorlunda fungerande lagstiftning som håller tillbaka den illegala konkurrensen är tvärtom en förutsättning för en positiv marknadsutveckling.
Här svänger man sig med ord och inga visor! Illegal konkurrens... ja, tjenare. Vi kan väl lämna det stolpskottet utan vidare kommentar och bara skratta? ROFLMAO, som nördarna säger.
Karl Sigfrid och hans meddebattörer gör sitt bästa för att monopolisera rättsäkerheten som argument.Så märkligt då, att Karl Sigfrid upprörs så över att Black Internet efter domstolsbeslut drar in Pirate Bays kapacitet, men helt står tyst när aktivister i piratlägret straffade Black Internets laglydighet stenhårt genom ett sabotage som tillfälligt slog ut företagets hela verksamhet.
Har jag missat något, eller har någon redan dömts för detta dåd? Sist jag kollade så måste man dömas innan man anses skyldig. Det kallas visst... hmm... hmm... rättssäkerhet? Kära G&S, känns det inte lite förhastat att hoppa till slutsatsen att det var "aktivister i piratlägret" som utförde sabotaget? Kan vi inte, snälla, låta polisen göra anklagelserna och låta en domstol döma? Jag förstår att det är frestande att gapa och skrika och lägga skulden på piraterna, men försök bete er som vuxna, ok?

Faktum är att inte ens Black Internets VD, Victor Möller, är säker på att det hela har med piraterna att göra. Han säger:
– Det är inte självklart att det har med The Pirate Bay att göra. Jag är inte alls säker.
Om det här är de briljanta hjärnor som ska skapa framtidens tjänster så blir jag mörkrädd. Jag försöker komma på ett bra och insiktsfullt citat att avsluta bloggposten med, men det enda jag kan komma på just nu är en något omogen klassiker från Monty Python (som för övrigt ökade sin DVD-försäljning med 23 000% genom att lägga ut sina sketcher gratis på nätet):

I fart in your general direction.

/Anna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

Joshua_Tree sa...

*Sluter upp och viftar med mina könsdelar mot deras fastrar.*

Silly kehnigits! Now go away or we shall taunt you a second time!

Anonym sa...

http://svt.se/2.27170/1.1665769/sabotage_mot_tpb_s_operator&from=rss

Enligt uppgift till TT så är det en före detta anställd som ligger bakom sabotaget...

Anders Troberg sa...

"Kan vi inte, snälla, låta polisen göra anklagelserna och låta en domstol döma?"

Nja, med tanke på hur domstolarna visat sig (inte) fungera, så vet jag inte om det är en bra idé...

petersanning sa...

De flesta debattörer och politiker som uttalar sig i denna fråga kör fast i detaljer. Som jag ser det handlar det om Utveckling! I det nya digitala Internet baserade samhället krympte avståndet mellan Producent och Konsument. Detta har lett till att vissa Mellanhänder inte längre behövs - och de slåss nu för sin överlevnad. De BORDE ha följt med utvecklingen (som vissa HAR gjort) istället för att i efterhand försöka vrida tillbaka klockan med maktmedel.
Ta t.ex. Musik branschen. Tidigare spelade artisterna konserter för att lansera en ny skiva. De tjänade inget eller lite på konserterna men desto mer på skivorna. Nu är det tvärtom. De bryr sig mindre om alls om CD intäkterna och tjänar om möjligt ännu mer pengar på konserterna. Förlorarna skivaffärer och de som endast arbetade med skivor - inte konserter. Madonna t.ex. bytte precis bolag som representerar henne för det tidigare sysslade mest med skivor och det nya tar ett helhets grepp om hela hennes varumärke. Ett företag förlorade för de stod still och utvecklades inte - ett annat kom med en annan affärsidé och tog över. Så fungerar det i en marknadsekonomi.
TV Bolagen i USA har börjat anpassa sig och lägger ut sina top shower på nätet en dag efter de visats på TV - med reklaminslag. För vad spelar det för roll för Coca Cola och McDonalds om vi ser deras reklam på TVn eller på Data Monitorn? Övriga branscher får gnugga geniknölarna och komma med nya lösningar. Att hyra dyra advokater och få polisen att jaga miljoner och åter miljoner av nedladdande Konsumenter är INTE lösningen.

Strand sa...

Juristen skriver klockrent om hur dessa "framåtskridare" inte ens har en hemsida som fungerar i världens näst största webläsare. ROFL

http://juristensfunderingar.blogspot.com/2009/08/upphovsrattsindustrins-hatangrepp-eller.html

digitaliz sa...

Jag pratade med någon på BI i fredags som förklarade att den som hade hand om deras routrar fick sparken timmarna efter nedsläckandet av TPB. Senare på kvällen så blev just routrarna raderade, och backuperna hade också försvunnit. Det är bara indicier, men det låter väl lite mer sannolikt att det var han som fick sparken än att det var någon utifrån. Speciellt när backuperna också försvann...

Glenn sa...

Shadi bitar ser man ju BARA dumheter ifrån.. vet inte om det är nåt missriktat sätt att få publicitet eller om det verkliugen bara strömmar dumheter genom den hjärnan.

Var kommer f.ö uppgiften om att monty python-g'nget ökade deras försäljning så mycket ifrån ? inte för jag misstror dej men det vore intressant att läsa källan :)

Anonym sa...

Tja, Glenn!

Har du googlat det ännu?
Monty Python boost sales 23000%.


/LD

Anonym sa...

Här finns mer.

Anonym sa...

...och slutligen ett citat som verkar slå fast ordentligt
Monty Pythons otroliga försäljningsökning:

..."A new paperback book by Greg Jarboe which will be published August 17, 2009, reveals how Monty Python used a new YouTube channel to increase DVD sales 23,000 percent. YouTube and Video Marketing: An Hour a Day, a complete, task-based guide to developing, implementing, and tracking a video marketing strategy, features a case study of Monty Python's channel along with an interview with John Goldstone, the producer of such movies as Monty Python and the Holy Grail (1975), Monty Python's Life of Brian (1979), and Monty Python's The Meaning of Life (1983)."


/LD

Stella och Molly

Stella och Molly