fredag 28 augusti 2009

Black Internet-blockaden

Det finns många problem med Black Internet-blockaden. Inte minst att det domstolen försöker tvinga dem till är att blockera tillgången inte till TPB som helhet, utan till endast de torrents som stämningen gäller. Och här blir det verkligen svårt.

Det The Pirate Bay-killarna åtalades för var ju inte brott mot upphovsrättslagen, utan MEDHJÄLP till brott mot upphovsrättslagen. Black Internet levererar en tjänst som hjälper till att uppnå detta. Det Black Internet sysslar med är alltså på sin höjd MEDHJÄLP TILL MEDHJÄLP.

Mig veteligen är det extremt sällsynt att någon döms för medhjälp till medhjälp. Inte ens i allvarligare brott, som till exempel mord, är det någon som bryr sig om att tala om medhjälp till medhjälp. Hur skulle det se ut?

"Du körde din farbror Kalle in till stan igår va?"
"Ja... jag kör taxi."
"Du lämnade av honom vid biblioteket?"
"Ja... han skulle låna en bok, sa han."
"Är du medveten om att han sedan gav den boken till sin kompis, som slog ihjäl bibliotekarien med den?"
"Eh... va?"
"Det gör dig skyldig till medhjälp till medhjälp till mord. Du måste genast sluta köra folk i din bil till och från eller genom centrum. Om du inte lyder så drar jag in ditt körkort."
"Men jag kan inte arbeta om jag inte får köra genom centrum?"
"Det skulle du ha tänkt på innan du körde en mördarmedbrottsling till stan, din förbannade medhjälpsmedhjälpsbrottsling!"

I andra nyheter:
Vi är ett kommersiellt bolag och vill så klart att vår musik ska spelas så mycket som möjligt, säger Martin Ingeström, vd för Universal Music Publishing.
Detta appropå att man har gett sig på stadsteatern för att man försöker komma undan med att bara betala STIM-avgift. Man vill definiera den aktuella pjäsen som musikal, och då måste man betala mer pengar.

Det Ingeström glömde tilläga var: "...vill så klart att vår musik ska spelas så mycket som möjligt, så länge den som spelar upp musiken betalar dryga avgifter, den som lyssnar betalar tre olika straffavgifter, och allmänheten beskattas ytterligare varje gång vår musik spelas."

Ja, har man sådana villkor så är det klart som fan att man vill att musiken ska spelas mycket - om varje spelning genererar en skyhög vinst utan motprestation.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Tor sa...

"Inte minst att det domstolen försöker tvinga dem till är att blockera tillgången inte till TPB som helhet, utan till endast de torrents som stämningen gäller."

Inte riktigt, om man ska vara noga. Tingsrätten förbjuder dem att överföra själva verken till allmänheten (inte torrent-filerna alltså) genom att tillhandahålla internetuppkoppling till TPB. Läs beslutet på sida 9 i tingsrättens protokoll och bedöm själv. Jag måste säga att jag finner beslutet ganska förvirrande eftersom det aldrig har varit tal om att några verk skulle ha funnits i den datatrafik som går till och från TPB via den uppkoppling som BI (indirekt) tillhandahåller.

Anders Troberg sa...

Nja, det är inte ens medhjälp till medhjälp. Black Internet leverar kapacitet till ISP'n som leverar kapacitet till TPB. Det handlar alltså om medhjälp till medhjälp till medhjälp till upphovsrättsbrott.

Jag tror att tingsrätten härnäst kommer att sätta dit handlaren som säljer grönsaker till mamman till VDn på kraftbolaget som säler ström till BI...

Stella och Molly

Stella och Molly