måndag 20 juli 2009

Om aborter och registermani

Idag hittade jag den här artikeln i Expressen, och blev faktiskt förvånad över att det fortfarande går att bli förvånad över den register- och övervakningshysteri som sveper över världen i en takt som får svininfluensan att skämmas.

Hur skulle ett abortregister hjälpa någon? Är tanken att registret i sig ska ha en avskräckande effekt? Om du gör abort så skulle du riskera att hamna i ett svart register, där uppgifterna kan komma dig till stor last i livet om de kommer ut. Är tanken att hotet om registrering ska få kvinnorna att tänka om, och föda ett barn de inte är redo för?

Jag ifrågasätter också bilden som målas upp av kvinnan som ett offer i sammanhanget, som en person som är okunnig om preventivmedel och tvingas till en abort efter att ha råkat ut för tjat, hot eller våld från sin pojkvän. Måste man verkligen nedvärdera kvinnan så fullkomligt och behandla det som ett skamligt fel att hon blivit gravid? Hon borde vetat bättre, hon borde stått på sig... den känslan får man ofta av artiklarna.

Kan inte istället det ovanligt höga antalet aborter i Sverige tolkas som ett högre ansvarstagande? Istället för att föda barn som inte är välkomna, så väljer kvinnor att ta ansvar för sina egna liv och skjuta upp barnskaffandet tills de är redo och befinner sig i en stabil relation. Vem som helst kan bli gravid - till och med om man använder preventivmedel. Det krävs en modig och ansvarstagande person till att våga avsluta en graviditet och ta ansvar för sitt eget liv i första hand.

Sandrability skriver att hon skulle uppleva det som ett straff att hamna i ett register för att man har fattat ett viktigt, men troligen också helt korrekt beslut efter de förutsättningar som rått.

Jag tror att det är viktigt att vi försöker komma ifrån mantran om kvinnan som ett offer i abortdiskussionen, om den ska kunna komma framåt. Sluta upp att behandla abort som en sjukdom som drabbar de dumma och svaga, och börja istället tänk på kvinnan som en aktiv och ansvarstagande figur.

Forskningsnytta, mumlas det om. Registren ska ge forsningsnytta! Tack, men jag vill inte att någon ska forska i vare sig min integritet eller livmoder mot min uttryckliga vilja.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kvinnan har förr i tiden betraktats som en del av Mannens ägodelar och räknats in bland boskap, hus, verktyg, vapen osv...

Med detta register undrar jag om vi inte snart är tillbaka till dessa tider och synsätt på kvinnan som en ägodel som det ska styras och ställas samt bestämmas åt. För när Mannen kommer åt den "kvinnliga reproduktionen" och kan ta full kontroll över den då sitter vi kvinnor vackert där i rävsaxen och kan inte ta fullt ansvar själva för våra liv och vår framtid.
Detta register måste stoppas!

Sedan så kan man ju fundera lite över om det bara är svenska kvinnor som står för ökningen av aborterna, vi har ju öppnat upp för utländska kvinnors fria aborter på sjukhusen i vårt land. Vilket lindrar deras elände som tur är.

/loulah

Taura-Tierno sa...

Pratar vi om forskningsnytta så räcker det väl ändå att registrera mer generella saker? Ålder, etnicitet, etc, vad man nu kan tänkas vilka forska på. Och så behöver ingen specifik person vara registrerad.

Stella och Molly

Stella och Molly