fredag 31 juli 2009

Holländsk domstol behagar skämta

En holländsk domstol har nu i TPB-grundarnas frånvaro beslutat att de är ansvariga för sajten och att de ska böta 30 000 euro om dagen tills sajten blir otillgänglig för holländska användare. Max 3 miljoner Euro = över 30 miljoner svenska kronor.

Det är lätt att undra vad man hade rökt på i den rättslokalen.

Inte bara är det fel personer att döma - TPB-killarna äger ju inte längre The Pirate Bay och även om det är diskutabelt vilken makt de tidigare haft över sajten, så är det otvivelaktigt så att de inte längre i juridisk mening har en sådan fullständig bestämmanderätt över vad som händer med sajten. Lite som att döma den förra ägaren till en bil för att den nya ägaren kör för fort, och detta utan att ens försöka utreda vem den nuvarande ägaren är.

Det känns som att domstolarna runt om i världen fullständigt skiter i att kolla upp saker och ting och undersöka hur TPB faktiskt organiseras idag. Vill man ha ersättning för gamla oförrätter - ja - då ska man naturligtvis gå på de som ansvarade för sajten vid den tidpunkt när oförrätterna ägde rum. Men vill man vidta åtgärder mot sajten IDAG, så måste man naturligtvis ge sig på de som ansvarar för sajten IDAG.

Holland lär inte kamma hem några pengar där - jag kan inte tänka mig att TPB kommer att sabotera sin egen sökmotor genom att lägga in filter där de inte kan nås av holländare.

Det är också ironiskt att det är i Holland där den här domen har skett, ur den synpunkten att det i Holland är fullt lagligt att inneha och bruka substanser dom man skulle åka i fängelse för att befatta sig med här i Sverige. Det om något illustrerar ju att vad som är lagligt och olagligt är i allra högsta grad relativt. Visst känns det lite märkligt att det finns ett land där det är lagligt att röka på, men olagligt att driva en sökmotor i ett annat land som kan nås från Holland?

Det väcker också frågan... borde man inte ta alla juridiska processer på hemmaplan? Det som är lagligt i Sverige kan vara olagligt i Nepal (vad vet jag) och man måste fortfarande kunna driva en internationell verksamhet baserat i ett land, utan att behöva riskera processer i ett dussin andra länder bara för att man därifrån kan hitta verksamheten. Det är inte kompatibelt med en global värld.

Vem vet... något jag skriver på den här hemsidan kanske är olagligt i Kina. Förvänas jag i så fall åka på turné till Kina för att stå inför rätta i Beijing? Kan jag till och med dömas till döden i Kina för att jag dissar deras kejsare på nätet, eller något?

Visst är världen global, men rättvisan måste på något sätt utövas inom rimliga (och nationella) gränser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Så länge det inte finns globala regler att applicera på nätet, så har igentligen inget land gentemot ett annat något att säga till om.
Och att skapa sådana regler,( Pheew )krävs för många kockar till samma soppa så att säga.

calandrella sa...

"Lite som att döma den förra ägaren till en bil för att den nya ägaren kör för fort, och detta utan att ens försöka utreda vem den nuvarande ägaren är."
Nja, det är snarare som att döma den förra ägaren till en bil för att den nya ägaren lånar ut bilen ibland till vem som helst, som ibland kör för fort.

Mattias Andersson sa...

Jag undrar just hur man har kommit fram till den här dommen att man ska böta 30 000 euro om dagen. Känns lite som att man bara klubbat igenom det. Vad hade TPB-killarna vunnit på att infinna sig i rättegången om man bara klubbar igenom beslut så här?

Anonym sa...

Och så tycker folk det är underligt att man känner förakt för rättsväsendet. Är det verkligen en domstol som beslutat detta? Fortsätter det så här kommer systemet braka samman.

/Slasher

Anonym sa...

Känns det inte som att det är upp till Holland att blockera siten, om den inte ska gå att nå från Holland, det kan väll inte vara upp till innehavarna av en site att hålla reda på vad alla länder vill kontra inte vill se.

Anonym sa...

Och hur blir det med, säg, norrmän på besök i Holland? Om TPB inte är blockerat i Norge, så kan de använda den som en del av sin affärsverksamhet... men inte om de befinner sig i just Holland.

Anonym sa...

Kina har ingen kejsare...

Anna Högberg sa...

...ej heller Internet.

Anders Erk sa...

"Det väcker också frågan... borde man inte ta alla juridiska processer på hemmaplan? Det som är lagligt i Sverige kan vara olagligt i Nepal (vad vet jag) och man måste fortfarande kunna driva en internationell verksamhet baserat i ett land, utan att behöva riskera processer i ett dussin andra länder bara för att man därifrån kan hitta verksamheten. Det är inte kompatibelt med en global värld."

Yepp, och det är just en gemensam straffrätt som är en av Lissabonfördragets tunga inslag - likriktning av lagarna, styrd från bryssel - det handlar i grunden om man ser den globala världen som en totalt likriktad värld, eller som en värld av mångfald - kolla in vad som är tänkt att likriktas i denna vända: http://www.eukritik.se/index.php?vu=wblk&nuid=4294963355

Stella och Molly

Stella och Molly