onsdag 10 juni 2009

Antipiraterna attackerar DreamHack


Jan Rosén, ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt, menar att arrangören – i det här fallet DreamHack – är ytterst ansvarig och att den fildelning som sker under evenemanget kräver tillstånd från samtliga upphovsrättsinnehavare. Finns inga sådana är det ett intrång. – Det här är ett massutnyttjande. DreamHack-arrangören kan fällas för medhjälp till brott mot upphovsrätten. Den risken löper de, säger han till SvD.se.

Detta läste jag just på SvD och det gör mig mörkrädd. Hur långt ska man egentligen dra medhjälpsbegreppet? Här menar man att arrangörerna för DreamHack ska ta personligt ansvar för innehållet i varenda dator som kopplas upp på festivalen. Att man ska spana i den trafik som går mellan datorerna. Och att man ska kontrollera trafiken så till den grad att man har detaljkoll på att det som delas mellan datorerna är godkänt av upphovsrättsinnehavarna?

Dessa åtgärder skulle garanterat sänka DreamHack om de genomfördes. Vem fan vill betala pengar för att ta med sig datorn till en lokal där man blir övervakad in i minst detalj av en upphovsrättspolis som står och tittar och folk över axeln?

Jag noterar också att detta uttalande kom från ordföranden för samma förening som den "ojävige" tingsrättsdomaren i The Pirate Bay-målet är medlem i. Bara för att informera sig.

Man undrar då vilken slags "information" det är han får, om detta är vad ordföranden i föreningen anser att medhjälp till upphovsrättsbrott omfattar, en åsikt som han driver så till den grad att han uttalar sig i media om saken.

I andra nyheter: Hadopi-lagen i Frakrike som skulle ge rätt att stänga av misstänkta fildelare från Internet tycks ha dödats i författningsdomstolen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Stella och Molly

Stella och Molly