onsdag 3 juni 2009

4,6 miljoner – för att bry sig om rätt saker

Aftonbladet slänger idag dyngaPiratpartiets toppkandidat till Bryssel – för att han inte kommer att försöka driva politik på alla områden som finns. Men man måste se till kvalitet och inte bara till kvantitet. En parlamentariker kan rösta om 3000 frågor – det innebär dock över 2 frågor om dagen. Frågan är om vi vill ha en parlamentariker som lägger ner i snitt 4 timmar på att sätta sig in i varje fråga, eller om vi vill ha en parlamentariker som jobbar stenhårt på de viktigaste frågorna.

Parlamentarikerns jobb är större än att bara trycka på röstknappen, och som en förespråkar för en helt ny dimension av politiken får man en särskild situation. Aftonbladet skriver att 58 av frågorna förra valet handlade om kommunikationsteknologi – nå, det är trots allt 11,6 frågor om året, eller ca 1 fråga per månad.

Det tycker jag är mycket, särskilt med tanke på de konsekvenser som beslut i dessa frågor får för vår världs framtida utveckling.

Lägg till detta alla frågor om patent mm som Piratpartiet sysslar med, men som inte fallet under ”kommunikationstekonologi”, t.ex. frågor om medicinpatent.

Christian Engström kommer nog inte att sakna saker att sysselsätta sig med på arbetstid. Särskilt inte efter den röra som hans företrädare har lämnat efter sig.

Ett antal politiker från olika grupperingar är tillfrågade huruvida PP är välkomna i deras grupp. Vissa av dem verkar inte alls har fattat vilka PP är. Åsa Westlund, (S), Socialdemokratiska gruppen (PES) säger t.ex.: Då måste de bli tydligare med var de står i till exempel jämlikhetsfrågor och löntagares villkor.

Detta får mig att undra om hon ens har brytt sig om att fundera över detta vals nykomling i parlamentet. PP skulle rösta som sin grupp i frågor som inte berör vår fokuspolitik eller går emot våra grundläggande värderingar. Detta innebär, fröken Åsa, att vi skulle tycka som du gör om löntagares villkor, om vi hamnade i din grupp. Precis som många andra partier, kan man tro – PP är långt ifrån ensamma om att ha områden som vi inte har någon egen politik på. Däremot är vi ganska ensamma om att erkänna det.

Lena Mellin tycker att det är oförklarligt, nästan obegripligt, att Piratpartiet får stöd av 6,7% av folket. Lena, varför i hela världen är det obegripligt för dig att så många människor tycker att integritetsfrågor och medborgarrätt är den närmaste mandatperiodens viktigaste frågor?

Lena Mellin förstår inte varför folk röstar på ett parti som inte tar ställning i 98% av EUs frågor. Nu stämmer inte detta riktigt, men vi kan låtsas att siffran stämmer. Kan svaret kanske vara att de sista 2% är viktigare än resten? Kanske det kan vara så att den definitionsmässiga längden på en gurka är mindre relevant för oss än att vi kan ta med oss meddelarskyddet in i en digital tidsålder?

Eva-Britt Svensson, (V), Vänstergröna gruppen (GUE/NGL) skriver klokt: Det är viktigt att de kan driva de frågor de fått mandat av väljarna att driva.

Hon sätter pricken över i.et. Piratpartiet väljs inte in i EU för att driva politik kring en gemensam flotta för EU-länderna, eller för att försöka öka EUs produktionkvoter för rom och portvin. Vi väljs inte in för att väljarna tycker att vi ska avgöra längden på en gurka eller införa ett EU-gemensamt betygssystem. Folk röstar på oss för att vi ska driva medborgarrätts-, integritets- och kulturfrågor.

Det är vad folket förväntar sig att vi ska syssla med, det är därför de röstar på oss, och det är därför vi kommer att få mandat.

För att driva de frågor som folket vill att vi ska driva.

Och det är väl ändå det som kallas demokrati?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

Nordh sa...

Ett helt brilliant inlägg.

jeffer sa...

Klokt och välformulerat!

Ramona Fransson sa...

Hej

Mycket bra! Jag har redan samlat in flera röster till PP. Och kommer att lägga champagnen på is den 7 juni när PP kommer in i EU med 15 procent.

Anonym sa...

Underbart klartänkt!
Fortsätt så!

Fredrik Larsson sa...

Klart tänkt - klart formulerat ett slagkraftigt svar på "en-fråge-partis" kritikerkåren.

Mvh
Fredrik Larsson

Anonym sa...

Finns till synes gott om ledamöter som inte gjort speciellt mycket nytta för de miljoner de dragit in. Det kanske vore mer välriktat att fokusera kritik åt det hållet.

Lucke sa...

2 frågor om dagen?
Hur fick du till det?
Det är ju ännu fler?
300/365 dagar = 8,2 om dagen

Om parlamentet är öppet färre dagar om året än så blir det givetvis mer frågor att rösta om per dag...

Anna Högberg sa...

Lucke, mandatperioden är 5 år.

3000 / 5 = 600 frågor per år.

Jobbar man 300 dagar om året blir det två frågor om dagen.

Gunnar P sa...

Hjalper for narvarande PP att svara pa mail. Sparar ditt inlagg for du hade en MASSA bra argument i ett enda inlagg!

Stella och Molly

Stella och Molly