torsdag 14 maj 2009

Att leva som piraten lär

Olofs blogg uppmanar alla att berätta vad de har gjort för Piratpartiet under veckan.

Det största jag har gjort är kanske inte främst för partiets skull, men egentligen finns inte Piratpartiet för sin egen skull – bara för att det är så kul att syssla med politik. Nej, bland annat har partiet som syfte att främja spridning av kultur och skapande av ny kultur.

Så jag fattade ett beslut den här veckan.

Till saken hör att jag skriver skönlitteratur. Fantasy och science fiction, närmare bestämt. Jag har ett färdigt manus som har skickats runt till några svenska förslag, och varje gång har det kommit högt upp i processen. Problemen verkar vara 1) pengar, och 2) att svensk fantasy är en nästan icke-existernade genre för förlagen. Nästan all fantasy som publiceras i Sverige är översättningar. Få vågar satsa.

Inspirerad av Unni Drougge och det faktum att jag tror så stenhårt på att marknaden för kultur har förändrats, så blir det ”A pirate’s life for me”.

Jag släpper nu drömmen om att hitta ett förlag som vågar satsa på svensk fantasy från en i stort okänd författare. Jag tänker bevisa att man inte behöver förlagen i sin traditionella form, inte ens för att kunna debutera.

Jag raggar nu fantasyintresserade granskare som kan gå igenom manuset med mig.
Jag har redan fixat en konstnär som kan hjälpa mig att fixa lite bilder och grafik till boken och hemsidan.
Jag har påbörjat en ny hemsida som ska hosta boken, tillsammans med ett gäng relaterade noveller varav flera har publicerats tidigare i olika novellsamlingar.
Jag söker efter en bra Print on Demand-firma som kan såväl trycka som sköta registrering, isbn-nummer, akrivex mm.
Jag söker efter någon med en bra röst som kan tala in boken till ljudfil.

Resultatet kommer att bli en skitsnygg och levande hemsida, lansering av såväl textfil som ljudbok på nätet, både på själva hemsidan och på piratnätverken, fysiska exemplar till försäljning på bland annat adlibris, och inte minst en romandebut som jag har kontroll över, inte något halvsorgligt distribuerande av en blygsam upplaga till bokhandlarna.

Vill du hjälpa till?

Särskilt behöver jag hjälp med att hitta en röst. Men har du andra idéer, hör gärna av dig!

Det jag har gjort för Piratpartiet den här veckan är fatta ett beslut om att leva som jag lär.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

18 kommentarer:

Johan sa...

Kul att du vågar gå förbi förlagen. Jag skulle vilja hjälpa till, men vet inte hur ännu. Jag hör av mig igen om jag kommer på något. Det vore enormt kul att se dina framgångar. Jag är säker på att Piratebay gör ditt släpp till en nyhet på förstasidan. Lycka till!

Anonym sa...

Underbart initiativ! Jag kommer seeda som aldrig förr, så hjälper jag till.

Anonym sa...

Hej
Låter underbart.
Har du provat att få hjälp från Anna Troberg (http://www.annatroberg.com/) och hennes projekt Xtreme Creator. De ska kunna hjälpa till med åtminstonde delar av det du behöver.
Lycka till
Anders

Kata sa...

Hej! Jag hjälper gärna till med granskning om du vill. Jag har läst mycket fantasy, har bra känsla för stavning och grammatik och iaf hyfsad känsla för skönlitterärt språk, även om det var längesen jag skrev på något annat än torr akademiska.

Du borde kunna se min e-mail via denna kommentar i ditt adminverktyg? I annat fall kan du tjoa på nätstrumpornas skype.

Benke sa...

Ser fram emot att läsa den.
Lycka till!

Benke

Jenny sa...

Hej!

Jag hjälper gärna till med både granskning och röst. Har lång akademisk bakgrund och både svenska och engelska som modersmål så jag kan även hjälpa dig vid en eventuell översättning. Rösten är det väl bäst att du bedömer själv t ex under ett telefonsamtal :-)
Om det känns intressant maila mig på sinisiew@hotmail.com

Jenny sa...

och så är jag såklart sfi-fi/fantasy nörd :-)

Mr Profit sa...

Glöm inte att ha en tydlig sida för betalning/donationer, vars länk syns först och sist i boken.

Anonym sa...

Spännande!

Jag antar att du känner till Scott Sigler?
Annars kan du nog lära ett och annat av honom: http://www.scottsigler.com/bio

Nkari sa...

Jag har absolut inget emot att läsa vad du har skrivit, läser just nu
Toll the hounds av Steven Erikson
(a tale of the malazan book of the fallen serien(Gardens of the moon = första boken)), vilket enligt mig är den bästa fantasy som någonsin skrivits =)


mvh Billy Gellerstedt

GnomviD sa...

God idé! Om du kan vänta till sommarlovet så kan jag, i egenskap av wannabee-författare (sci-fi*/fantasy, ofc) och blivande svensklärare, gärna hjälpa till med att korrläsa och kolla manus.

Vad gäller PoD-tjänster så är det endast Lulu har jag någon större inblick i, och såvitt jag vet så fixar de lätt ISBN-nummer, osv. Lovar dock inget, men det är värt att kolla.

Låter det intressant, hiva iväg ett mail till gnomvid[at]hotmail[dot]com

*se länken i namnet.

David sa...

Korrläser gärna. Det jag hinner.

Print on demand: http://www.lulu.com/

Köpte ett rollspelssuplement från rävsvans förlag http://www.foxtail.nu genom Lulu. Det var dock i häftesformat, men det verkar vara bra kvalitet. Det kändes dock lite fånigt att fraktpriset för en svensk text blev så hög, eftersom Lulu inte är baserat i Sverige. Men jag känner inte till någon svensk motsvarighet.

David sa...

Just det. alvekatt bullesak telia punkt com.

Exxoff sa...

Hej Ravenna!

Skicka utdrag ur manuset så kan jag skicka tillbaka en ljudfil om jag hinner mellan jobb och forbollsträningar och allt annat.

exxoff [at] gmail [dot] com

Taura-Tierno sa...

Hoppas att det går bra, jag tänker definitivt prova att läsa när det är klart sen :)

narnigrin sa...

Häftigt!!
Har själv funderat länge på att göra samma sak, men har ingenting färdigt att ge ut själv i nuläget.

Jag har inte nog med tid innan sommaren för att våga erbjuda mig att hjälpa till, men jag ser fram emot att läsa boken när den blir klar sedan.

Anders P sa...

Här hade redan andra hunnit erbjuda en röst före mig, ser jag. Men jag lämnar gärna prov också. Suveränt för dig med ett utbud att välja mellan förstås! Minst tre att välja bland. Det kanske blir fler?

Johan Ronström sa...

Jag frågade en kontakt på teaterhögskolan (ung skådespelerska) som gärna läser in! Maila min gärna om det är intressant! Om du inte bestämt dig för någon än så lägg gärna upp en liten passage här på bloggen och be folk skicka in ljudprover. Skriv gärna något om hur du tänker om ersättning, så man vet vilken nivå det handlar om.

Stella och Molly

Stella och Molly