söndag 19 april 2009

Internet är utrotningshotat

Hur svårt ska det vara att förstå att Internet är framtiden, och att Internet behöver vara en trygg miljö för både användare och företag?

Här i Sverige hade vi ett försprång på Internetmarknaden – vi hade världens mest utbyggda bredband, vi hade ett högt kunnande i den allmänna befolkningen, vi hade ett stort intresse internationellt bland IT-företag som sökte någonstans att etablera sig där utvecklingsklimatet var positivt, och vi hanterade extremt mycket internationell trafik.

Sedan kom upphovsrättslobbyn och regeringen och slog sönder allt detta, för att kunna vinna pengar åt sina advokater och utsugare, samt vinna fjäsk-poäng i Hollywoods ögon.

De vill ha en framtid där vi har ett hyggligt utbyggt bredband, men använder det som de vill.
De vill ha ett lågt kunnande om Internet i den allmänna befolkningen, så att vi inte kan säga emot.
De vill ha ett lågt intresse bland IT-företag att etablera sig i Sverige, istället ska vi satsa på nästa generations Abba eller Ace of Base.
De vill att den internationella trafiken ska kontrolleras och såväl avsändare som mottagare misstänkliggöras.

Verkar detta vara en intelligent strategi som tar tillvara på våra resurser och vår kompetens i Sverige? Verkar detta vara intelligent, med tanke på att Internet fortfarande håller på att byggas i stora delar av världen.

Det är nu vi borde visa framfötterna som IT-nation och skapa modern infrastruktur och intelligenta lösningar för människors behov över hela världen, och dra internationella affärer till Sverige. Så kunde Norge sitta där med sin olja, för vi skulle ha haft Internet.

Men en ljus framtid på Internet kräver en trygg miljö för både användare och företag. Det behövs bättre lagskydd för affärsverksamhet på Internet. Detta framgår med största tänkbara tydlighet efter The Pirate Bay-rättegången. (<-- Titta, jag länkar till en sajt som främjar spridning av upphovsrättsskyddat material! Begår jag medhjälp till upphovsrättsbrott nu?)

Nu är det min personliga övertygelse att den fällande domen inte kan hålla i högre instanser. Det som tingsrätten har gjort är att utan några reflektioner bestämma sig för att verksamheten i sig är olaglig, och dragit slutsatsen att de som driver tjänsten därmed måste vara skyldiga. Detta är mycket märkligt, med tanke på att till och med åklagarsidan sade att det inte är tekniken som står inför rätta.

Hur kommer det sig då att det var tekniken som blev dömd? Det talas bland annat i domen om att de har utvecklat en avancerad söktjänst.

En sådan dom kan inte vinna laga kraft. Det går inte att kriminalisera en teknik som är så vanlig i samhället, både i Sverige och utomlands. Det enda man uppnår genom att försöka göra det är att skrämma bort företag, skapa en enorm osäkerhet på Internet, och sparka utvecklingen i nyllet.

Även om man under de här omständigheterna inte kan få en fällande dom i en högre instans, så sänder domen en tydlig signal: vi behöver klara, tydliga lagar som skyddar affärsverksamhet på Internet och garanterar budbärarens fortsatta roll som neutral förmedlare av information, även in i den digitala tidsåldern. Vi behöver ta tag i detta politiskt och juridiskt och omgående arbeta fram såväl nya lagar lokalt, som övergripande program och lagar i EU.

Internet kriminaliserades av den svenska tingsrätten i fredags.

Sveriges framtid som IT-nation är därmed utrotningshotad.

Rädda Sverige – rösta pirat i EU-valet!

Gå till www.piratpartiet.se och blev medlem idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

steehle sa...

Nej, du begår inte medhjälp till upphovsrättsbrott, du begår medhjälp till medhjälp till upphovsrättsbrott. Men det fälldes ju Carl Lundström för, så... ;)

Ravenna sa...

Oh noes!

Måste börja samla till miljonerna.

Beelzebjörn sa...

Samma gamla galenskaper i ny tappning... Kolonialpolitiken flyttar ut på Internet, och vi är indianerna.

Stella och Molly

Stella och Molly