måndag 20 april 2009

Är en gratis partimedlem mindre värd?

Piratpartiet har i dagarna fått kritik av bland annat corren för att det är lätt att bli medlem.

Jag undrar då några saker:

För det första… varför behöver ett politiskt parti få in lika många kronor från varje medlem? Är inte detta på sätt och vis en variant av att hänga upp sig på upphovsrättslobbyns eviga mantra om att man måste få betalt per exemplar, när det i själva verket finns alla möjliga andra sätt att dra in pengar. Piratpartiet har t.ex. programmet guldpirat, där vem som helst frivilligt kan donera en valfri summa regelbundet. Blir pengarna mindre värda om de doneras frivilligt, än om man tvingat ska ha in en viss summa från varje medlem?

För det andra… är inte ekonomiskt utsatta grupper i samhället välkomna att engagera sig i politik? Jag tänker nu på studenter, pensionärer, låginkomsttagare, socialbidragstagare mm – grupper där det finns små eller inga marginaler för extra utgifter. Alla kan inte betala, men de är ändå välkomna. De har ändå en röst.

För det tredje… är ett engagemang mer eller mindre värt än en medlemsavgift? För oss är det mycket viktigare att ha en extra person som står på stan och sprider budskapet, eller som bloggar och sprider budskapet online, än att var och en betalar lika mycket.

För det fjärde… kan man vara mer effektiv och på så sätt behöva mindre pengar? Kan det kanske vara så att PP med sin moderna syn på kommunikation har hittat effektivare och billigare sätt att kommunicera, engagera och aktivera sina medlemmar än de traditionella partierna har gjort?

I torsdags hade vi ca 14600 medlemmar. I skrivandets stund 33245 stycken. Dessa nya nästan 19 000 människor har inte kommit till PP för att det är gratis att bli medlem - de har kommit för att de är förbannade och för att de förstår att det är en nödvändighet att få fram ett parti som faktiskt skyddar människors privatliv och innovation på Internet.

Satmaran skiver ett bra inlägg om saken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Dick sa...

Du vill väl inte ha en mecenatskultur där partierna ska stå med mössan i hand och snällt fråga efter bidrag. Partierna lägger ned mycket tid och arbete på att skapa sina partiprogram och utforma sin politik. Inte vill du väl neka dem deras rätt till ersättning när folk använder deras politik? På senaste tiden är det ju många som har sagt att politikerna måste tjäna pengar på annat än direkta inkomster från sina partiprogram, och att ekonomin ligger i inträdesbiljetter. Inte vill du väl ta bort denna sista möjlighet att leva på det de gör?

:P

infol sa...

Effektivare blir det ju utan tvekan. Pp behöver t.ex. inte ha någon kanslist som sitter och skickar ut påminnelser till folk som inte betalt medlemsavgiften...

cyba sa...

Det är ju fullständigt självklart att det inte kostar något att rösta i allmänna val.

Det borde vara minst lika självklart att det ska vara gratis att vara medlem i ett politiskt parti.

Stella och Molly

Stella och Molly