fredag 20 februari 2009

I den nya deltagarkulturen, vem är ansvarig för vad?

Någonting som slår mig i rättegången mot "representanterna" för The Pirate Bay och den riktning som åklagaren har tagit förhören i, det är att det råder en sådan kulturkrock kring det här med ansvar.

Uppenbarligen är åklagaren och den omsprungna industri han representerar vana vid en tydlig hierarkisk struktur i alla organisationer. Om det inte finns någon dokumenterad ledare så måste det åtminstone finnas en alfa-hane, tycks de tänka. Någon, en fysisk person, som kan sägas vara ansvarig för verksamheten.

Men i den deltagarkultur som växer fram på nätet så är det inte alltid så enkelt. Eller så komplicerat, beroende på hur man ser på saken. Alla gör sin bit, som de är intresserade av, och det hela flyter ihop i projekt av olika slag. En person kan vara intresserad av tekniken, en av att prata för den ideologiska sakfrågan, en av att tjäna pengar... och allt detta utan att det finns något övergripande ansvar för verksamheten någonstans. Ingen VD som skriver under beslut.

Det fungerar inte att försöka tillämpa traditionella ansvarsuppfattningar på den här typen av dispyter, eftersom det inte finns några centralfigurer. Själva organisationen är uppenbarligen lika decentraliserad som själva torrent-tekniken. Någon vill göra någonting och söker ut i bekantskapskretsen efter andra intresserade. De slår sig ihop i en klunga och genomför, och sedan löses klungan upp. Den återbildas igen i en annan konfiguration till nästa projekt.

Det slår mig också hur åklagarsidan inte en enda gång under de tre förhör som hittills har hållits, har ställt några konkreta frågor kring de åtalades intentioner och uppmuntran till nedladdning av just det 30-tal verk som åtalet handlar om. Inte en enda av dem har fått frågan: "har du uppmuntrat KingKong att dela ut Harry Potter?" eller "Har du uppmuntrat Legolas_34 att ladda ner PinkPanther"?

Kan det vara för att de åtalade faktiskt inte har varit engagerade på den nivån i verksamheten? Kan det vara för att det inte ens finns någon sådan nivå i verksamheten? Och utan att kunna knyta dem rent konkret till medhjälp av de konkreta och specifika fall som åtalet gäller, hur ska man kunna få dem fällda?

Kulturkrock och spel för galleriet. Det här är en fars utan dess like.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Westergren sa...

herregud vilken inkompetent uppblåst jävla apa du är! Fyfan

Anonym sa...

Bra nivå på din kommentar. Hon är i alla fall snygg, det kan man ju inte säga om dig.

Anonym sa...

Jag antar att Ponten själv skrivit den första kommentaren, denna förvuxna byfåne ligger säkert som en hök på alla oliktänkande han kan hitta...

Anonym sa...

...och bra inlägg förresten Ravenna, men du skriver allt för sällan....

Stella och Molly

Stella och Molly