tisdag 19 juni 2007

Råkade ut för Kirby under annat namn

Jag springer ju runt på en massa arbetsintervjuer. Hittade något som verkade bra (RTS Scandinavia), såg ut som ett korttidsjobb inom försäljning över sommaren, såg ut som en koncentrerad kampanj riktad mot företag med bra provision där de kunde ha nytta av mina erfarenheter inom ekonomi och undervisning. De sålde någon liten och smidig multifunktionell pryl kallad Sentria, men det stod ingenting om vad det var för någonting och det fanns inga länkar eller hemsidor. Google-sökningar kom jag ingenstans med. Sökte jobbet ändå, de ringde upp nästa dag och bokade tid för intervju i Norrköping. Sjysst, tänkte jag. Efter att ha varit där så skrev jag följande brev till dem under kvällen:

Hej igen.

För det första måste jag bara gratulera till ert val av emailtjänst. Gratiskonton på spray skriker verkligen ut "seriöst företag"!

Jag var på intervju hos er i Norrköping idag. Anlände i god tid (ca 20 minuter innan min intervju). Lokalen såg sådär lagom dassig och sketen ut. Det stod ett annat företagsnamn på dörren än vad som stått i annonsen. Gick in och satte mig i en sprucken skinnsoffa. Började ana oråd. En hjälpsam tjej som också satt och väntade tipsade mig om att fylla i en blankett, som var amatörmässigt kopierad så att en del hade fallit bort.

Efter ca 30-35 minuter blev jag tillfrågad om jag ville ha en cappucino. Tackade nej. Funderade på att gå därifrån. Uppenbarligen var det inte ett företag som passade mig. Men jag satt kvar, jag hade ju trots allt åkt hela vägen. Ca 20 minuter efter att intervjun var inplanerad blev jag äntligen hämtad, utan någon ursäkt om att jag hade fått vänta. Men det är okej, jag har uppenbarligen ingenting bättre att göra med min tid än att sitta och vänta i en sprucken skinnsoffa. My time is your time.

Intervjun, eller ska jag säga "intervjun", började. Och visade sig vara inte en intervju alls, utan en kort och väldigt översiktlig information där jag fick berättat för mig ungefär vad som hade stått i annonsen på Internet. Intervjuaren ställde några korta frågor och jag fick fylla i ytterligare en blankett. Han vägrade blankt att svara på direkta frågor om produkten (såsom vad den kostade för kunden att köpa av företaget) och svarade i allmänhet undvikande eller ofullständigt på frågor. Det kändes mycket tydligt att han höll inne med saker. Han tog upp en produktkatalog och bläddrade lite i. Han visade väldigt noga sidorna om kvalster i sängkläder, ungefär som att detta skulle störa mig. Jag började känna som om han försökte kränga mig en kvalster-sugare. Kände mig dock inte så intresserad av detta, jag är gammal scout så jag har sovit bland myror, knott, myggor och koblajor. Lite skit rensar magen och kvalster är rätt gulliga.

I allmänhet kändes det som att han försökte "sälja" mig ett dassigt dörr-till-dörr jobb, snarare än att intervjua mig för en seriös säljtjänst, som jag hade letts till att tro att det hela handlade om av annonsen. Han använde uppenbara säljknep såsom att visa inkomstkalkyler uppåt 45-50 000 kronor, pekade på fina diplom på väggarna och kom med lite smicker medan han undvek direkta frågor och hänvisade till att dessa skulle besvaras vid en senare utbildning som jag kanske skulle kunna påbörja redan i övermorgon?

När jag gick därifrån kände jag mig direkt förolämpad. Och oerhört tacksam över att jag är intelligent nog att känna igen lurendrejeri när jag ser det. Ni snackade med en intelligent 26-årig ekonom med god förståelse för pyramidorganisationer och säljknep. Inte med en lättlurad 18-åring som precis gått ur gymnasiet, vilket torde vara en bättre målgrupp för er. Jag trodde att jag var där för ett seriöst säljjobb på korttid över sommaren riktat gentemot företag och upptäckte att jag precis stövlat in i en mycket genomskinlig bluffhärva.

När jag kom hem (och jag kände mig minst sagt snuvad på de 110 kronor jag betalade Östgötatrafiken för resan tur och retur) så började jag googla på Kirby istället för på det produktnamn ni skrivit ut i annonsen och hittade plötsligt skräckhistoria efter skräckhistoria och plötsligt förstod jag varför intervjuaren inte ville svara på några frågor. Det hela handlar ju om rent lurendrejeri och utnyttjande av utsatt arbetskraft. Ungefär vad jag hade misstänkt efter besöket i Norrköping.

Det jag gjorde efter att ha kommit hem var att maila de jobbsajter där jag hittade annonsen och varna dem för er, berätta att annonsen inte var rättvisande gentemot vad jobbet faktiskt gick ut på och så vidare. Jag lade ut varnande inlägg i olika Internetforum så att framtida googlare lättare ska kunna hitta den information som jag själv hade problem med att hitta innan intervjun: vad det hela egentligen är för ett företag.

Uppenbarligen finns det en marknad för att sälja er egentliga produkt: skitjobb. Det finns folk som är desperata nog att "köpa" jobben av er, och uppenbarligen gör ni er en god hacka på dem. Så grattis, uppenbarligen har ni hittat ett koncet att tjäna pengar på och som ekonom så är det bara att applådera detta. Men mig lurar ni inte på något skitjobb med maskerad minimilön. Jag har mer produktiva saker att göra med min tid än att gå ner på händer och knän för att övertyga privatpersoner om att köpa dammsugare till ockerpriser. Spela World of Warcraft eller pilla mig i naveln, till exempel.

Peace out.

/Anna

4 kommentarer:

Anonym sa...

hej googla mig till din blogg o jag va där också. tänkte om du kunde säga vart du hade hittat all "info" om det. jag hittar inget.. jag va där och sökte jobb som säljare och skulle få 18000 i månaden. tänkte höra lite mer om din version.

maila till mig på a_lover100@hotmail.com
MVH steffi

Anonym sa...

Jag blev uppringd av "RTS Scandinavia" som dom så fint kallar sig idag. Det dom sa lät superbra i telefonen så jag tackade ja till en arbetsintervju. Som tur va lyckades jag googla mig fram till olika sidor så jag lyckades luska ut att det egentligen är jävla Kirby-damsugar-skiten det handlar om. Det första jag ska göra i morgon är att ringa och be dom dra åt helvete.
Tack för bloggen!

ronnie sa...

låter lite som det företag jag skriver om i min blogg stressfritt.se

kolla själv och se vad du tycker

www.wasabilicious.blogg.se

ida sa...

har varit med om exakt samma sak. bara de att jag tog jobbet... men sa upp mig efter två dagar.. jävla lurendrejeri och slavarbete !!

Stella och Molly

Stella och Molly